Artikel i lokaltidningen Mitt i Vasastan/Kungsholmen denna vecka
Lång väntan till bryggorna vid Kungsholmen
I dag tar det minst tre år för att få båtplats vid Vasastan. Och kön för att få en plats blir bara längre.
– Försök att utnyttja platserna mer flexibelt, säger Maria Lannér, båtägare
Förra året fick Stockholm 79 nya båtplatser i och med att Henriksdalshamnen stod färdig. Kön blev tillfälligt något kortare. Men sedan dess står det stilla igen.
– Det finns ingen möjlighet att skapa nya platser just nu, säger Petra Sundström, tjänsteman på Stockholm stads friluftsenhet, som har hand om båtplatserna.
Förutom stadens 429 båtplatser så finns ett 90-tal ideella båtklubbar i olika storlekar. Alla kan ställa sig i kö till en klubb eller till de kommunala platserna, men de lider alla av samma platsbrist. Längst är kön till Hammarby Sjöstad, där du får räkna med mer än tio år – eller längre.
Till bryggorna kring stadsdelarna Norrmalm och Kungsholmen är väntetiderna inte fullt så långa.
– Lättast är att få en plats vid Kungsholms strand, men det tar ändå tre till fyra år, säger Petra Sundström.
Rörstrands båtklubb är en av Stockholms äldsta. De har sin brygga vid Karlbergssjöns norra sida, precis på gränsen mellan Vasastan och Kungsholmen. Klubben har 165 båtplatser och för närvarande ett 30-tal köande. Här har Maria Lannér sin båt.
Hon startade här om året företag Neptunia, som bland annat anordnar båtkurser för kvinnor. Hon efterlyser nya kreativa sätt för hur båtklubbarna och staden utnyttjar sina bryggor.
– Stockholm har de vackraste vattenvägarna i landet, de borde vara tillgängligt för fler, säger hon.
Hon förespråkar en bättre användning av platserna: Båtpooler. Och att båtägare hyr ut sina båtar eller platser när de inte använder dem, ett system som redan finns i Sigtuna. Lånebåtar skulle även kunna vara en lösning, enligt henne.
– Tänk om du kunde låna en båt mot en billig kostnad, precis som du i dag kan låna en cykel. Vore inte det underbart!
Petra Sundström på Idrottsförvaltningens friluftsenhet ser inte att det vore helt omöjligt med hyrbåtar i framtiden.
– Alla lösningar som ger fler stockholmare tillgång till våra vatten är bra lösningar, säger hon.
Problemet är att det i så fall måste tillkomma helt nya platser.
– För de båtplatser som finns i dag ingår i kösystemet, vi kan inte låta en båtpool eller liknande gå före i kön, även om vi skulle vilja, säger Petra Sundström.
Just nu kartlägger Stockholms stad, Stockholms hamnar, Trafikkontoret och flera förvaltningar hur Stockholms bryggor och stränder kan utvecklas. Målet är att om några år kunna skapa fler båtplatser.
Johan F Rönnblom