I sitt jobb som båtcoach möter Maria Lannér med företaget Neptunia både erfarna båtmänniskor och rena nybörjare. På Allt för sjön fanns hon med i Våtts stora monter. Vått är bland annat återförsäljare för amerikanska Chris Craft och på båtmässor träffar demånga nya och gamla kunder.

– Jag har haft kontakt med Vått i några år. Vi har ett gemensamt arrangemang i Nacka Strand på våren, där jag coachar kunder och båtintresserade, säger Maria.

– Mitt jobb är att sätta mig in i hur kunderna tänker och upplever båtlivet och hur de vill ha det i framtiden. Alla tolkar sin båtmiljö lite olika.En av grunderna till att Maria fokuserar på coachning är att hon saknade just den sortens hjälp för båtintresserade. Det finns flera företag som ger kvalificerade navigations- och manövreringsutbildningar, men i Marias fall handlar det mer om att jobba med tankegångar, känslor och beteenden.

– En stämpel i den blå navigationsboken är standard, men en stämpel i hjärnbarken är minst lika viktig. Jag lyssnar på vad kunderna innerst inne vill ha. Vi människor har ofta ett omedvetet beteende som t.ex. en rollfördelning i båten som vi fastnar i. Det mönstret måste kanske brytas för att kunderna ska få ut mer av båtlivet.

– Jag har väldigt många par som kommer till mig för att coachas. Det kan även vara en relation mellan mamma och dotter där de behöver hjälp att hantera både båten och varandra. Allt har med invanda beteenden och mönster att göra, det handlar inte om manligt eller kvinnligt. Möjligen kan det vara så att kvinnor oftare är uppfostrade till att vara de som undviker risker och skapar trygghet medan män istället blivit uppmuntrade till att hantera kraftig förändring och risker. Lite som samlare och jägare – olika roller helt enkelt.
Vilka råd ger du till en som ska sälja båt? 
– Lyssna in kunden och förutsätt att det finns minst två personer i familjen som kommer att vilja köra båten. Många säljer en båt till den i familjen som förväntas köra, men i båtfamiljer finns det ofta en person som är ofrivilligt passiv och som bara behöver lite mod och motivation för att kunna ta ut båten på egen hand. Man behöver inte vara ”uppvuxen på sjön” för att kunna få ett eget båtliv med familjens motorbåt.

Lars-Åke Redéen