Nästan 10 000 visningar och 40 delningar inom loppet av något dygn blev effekten av Neptunias nya 5-knops-skylt. Flera båtklubbar har dessutom beställt banderoller att sätta upp just utanför deras bryggor.

– “Många på vattnet förstår inte att 5 knop betyder svall-fritt, och många tror dessutom att man måste titta på knopmätaren för att se om man gör vågor – men det är ju bara att titta bakåt”, säger Maria Lannér som är trött på allt svall i Karlbergskanalen.

Så vad betyder gå svall-fritt och varför är det så? Jo, svall gör att ALLT börjar guppa som ligger i närheten och här är några exempel på effekter av det:

  • Folk som håller på att lasta i och ur sin båt löper risken att trilla i vattnet, och då mellan båtarna där ingen ser vad som händer och löper därmed risken att drunkna.
  • Vuxna och framförallt barn löper risken att skada sig eller i värsta fall trilla i vattnet, slå i huvudet och drunkna.
  • Saker i och på båtar går sönder.
  • Bryggor slits ut och går sönder.
  • Vågorna studsar mot land flera gånger innan de klingar av vilket gör att ett svall ger svall i flera omgångar och strömmar i vattnet vilket påverkar alla båtar under en längre period.

Så – vill du vara en riktigt cool kapten och visa alla i din närhet att du har full kontroll över din båt, ditt körande, din kunskap och din erfarenhet i trånga passager, då ger du inga vågor.