Samarbete med El-båten Starcut

 

Vill du vara med och introducera elbåtar för nya användningsområden inom fritidsbåtslivet?

Starcut söker partners, intressenter och kunder!

 

Klimatmedvetenhet och tanken att successivt ställa om båtmotorer från fossila bränslen till förnyelsebar energi är något som ligger Neptunia varmt om hjärtat. Därför har Neptunia en vision om att i framtiden kunna genomföra sina kurser och aktiviteter i elbåten Starcut och att se den som ett naturligt inslag i fritidsbåtslivet. För att gå från vision till verklighet söker vi partners!

Ett knapptryck så är du iväg på en båtresa som är enkel, bekväm och miljövänlig!
Starcut är lätt att använda och passar de flesta användare inom fritidsbåtlivet. En styrpulpetbåt som har fart och räckvidd. Tyst, smart och billigt åker du på en badtur, för fiske eller transport till sommarstugan. Eller en kvällstur runt Stockholm citys inre vattenvägar! Eldriften är effektiv och miljövänlig. Ett nykonstruerat skrov med låg vikt och en bottenform som gör det lättdrivet och passande för eldrift medför också en trygg och rymlig båt

•  Längd 6,05 •  Bredd 1,85 m. •  Vikt 580 kg •  Design Jan Qvist •  Toppfart/marchfart 15 knop •  Produktion: SALT Teknik och Maskinservice

Så här funkar det – teknik och vision

Starcut är en ”laddhybrid”

I båten finns ett litiumbatteri, en sk. range extender som är en motordriven generator, och en 230V batteriladdare. Båten är avsedd för eldrift redan på ritbordet vilket innebär att den är lätt och lättdriven utan planingströskel. Skrovets form och batteriets placering gör den mycket stadig. Den är trygg och kursstabil i alla farter.

  • Kan laddas i båtklubben, gästhamnen eller vid egna bryggan.
  • En så kallad seriehybrid där elmotorn alltid driver propellern.
  • Körs i batteridrift eller hybrid med batteri och motor/generator.
  • Inga utsläpp av fossilt CO2 i batteridrift.
  • Fart och räckvidd från 15 knop i en timme i batteridrift till ca 30-35 nm i hybriddrift och 6 knop

Klimatmedvetenhet ligger Neptunia varmt om hjärtat

Neptunias och Starcuts gemensamma framtidsvision är att kunna vara med och introducera nya användnings-områden för elbåtar inom fritidsbåtslivet. De kan användas i Neptunias kurser och aktiviteter för att tillgängliggöra båtlivet för många fler. Båtarna kan placeras centralt i Stockholm nära allmänna kommunikationer och kan även utgöra en ”båtpool”. Genom att hyra sin Starcut slipper man äga båten med allt vad det innebär. Det ger ett bekvämt och billigt båtliv utan avgaser och buller.

Som Nordens Venedig kan Stockholm erbjuda en Turistattraktion där Starcut kan hyras för att se vår vackra stad från vattnet. Båtarna kan även användas för företagsevent på nya klimatsmarta villkor som ligger rätt i tiden. Neptunia och Starcuts vision skapar ett helt nytt slags båtliv som bidrar till en hållbar och miljövänlig Storstad, hamnmiljö och vattenvägar. Genom projektet skapas en infrastruktur som påskyndar utvecklingen av andra elfordon och farkoster. Stockholm kan gå i bräschen för en global utveckling inom detta område.

 

Vision om solcellsladdning

Solcells-tekniken förbättras snabbt och vi har därför även en vision om att laddning av Starcut ska kunna ske med solceller placerade på kajen eller närliggande hustak. Tänk att kunna parkera och ladda din elbil vid en solcellsanläggning vid Stockholms kajer, där du sedan kan checka ut din fulladdade Starcut som du bokat med en app i telefonen!

Utveckling och tillverkning av prototypen är delfinansierad av Energimyndigheten. Båten är testad i två år och förbereds nu för produktion. Starcut söker partners med kompetenser som kan bidra till att produktionen startar och visionen genomförs. Följ med oss på denna resa!

 

Kontakt:

Starcut.se
info@starcut.se
Tel: Jan Qvist: 0707-347267