Båtkurs ska få kvinnorna att ta befälet

NYHETER En föråldrad och traditionstyngd kultur där kvinnorna agerar ”hopp i land-
kalle”. Eller vad sägs om klassiska ”han kör bättre”? Genom att jobba med självkänsla och beteendevetenskap vill Maria Lannér få fler kvinnor att ta plats i båten.

Artikel Vårt Kungsholmen Neptunia

Styr med fast hand. Marita Schneider och Maria Mörner övar sig på att pricka gul stolpe med fören i Karlbergskanalen, under ledning av Maria Lannér (mitten).

Efter husköpet i skärgården visade det sig att Maria Lannér och hennes make hade olika tankar om hur de skulle fördriva tiden. Maken var främst intresserad av själva huset och arbetet runt om det, hon av att bli ”ett med naturen”; båtlivet lockade.

Hon gav sig ut till sjöss, inte sällan ensam, och lärde sig navigation och hur motorbåten betedde sig i olika väderförhållanden. Senare byggde hon på sin kunskap med en mer professionell utbildning.

– Jag satte mig i båten, började bara köra och kände så mycket frihet, säger hon.

Det var drygt tio år sedan, då arbetade hon som kommunikationsdirektör på ett riskkapitalbolag med en tuff och stressig tillvaro som följd. Båtlivet fick henne att slappna av:

– Det enda som kunde få min hjärna att stänga av jobbet var faktiskt att kliva ner i motorbåten och navigera och köra till något ställe jag inte hade varit på tidigare.

Avkopplande träning

Maria märkte att det samma gällde vännerna och kollegorna. När de tog en gemensam tur kunde hon plötsligt ge dem befälet så att de själva skulle kunna fokusera på något annat än det hårda arbetet. Reaktionen blev ofta ”Nej, men jag kan inte”, något som efter några minuters körning med lätthet motbevisades av kollegorna själva.

När hon så småningom slutade på riskkapitalbolaget tog hon med sig erfarenheten från de där båtturerna. I dag håller hon kurser till för dem som vill lära sig navigera, manövrera och få bättre självkänsla. Teorin hålls i en kurslokal i Stadshagen medan de praktiska båtövningarna utgår från Kungsholms strand.  En av målgrupperna är just företagsledningar och hon ser navigeringen som en bra mental och avkopplande träning.

Jämlikheten släpar efter

En annan viktig målgrupp är de kvinnor som tröttnat på att ”sitta vid sidan om”. Som vill känna samma frihet, bortom barnpassning, matlagning och att ständigt vara ”hopp-i-land-kalle”.

– Det har gått i arv att mannen ska köra båten, jämlikheten har släpat efter i båtvärlden, säger Maria Lannér.

”Jättechans”

Maria Mörner är en av dem som gått kursen och hon berättar om en uppväxt med båtliv på Västkusten där den traditionella båtkulturen utgick från att det var mannen i familjen som skulle styra.

– Det här var en jättechans att lära mig att ta plats i båten. På kursen fick jag så många nya verktyg och i dag förutsätter jag bara framgång, säger hon.

Verktygen som kursledaren lär ut i teorimomentet vilar bland annat på neuro- och beteendevetenskap och pekar på vilka mekanismer som gör att vissa inte vågar ta tag i båtratten. Här går man tillbaks till ”försök nummer 1” när man redan försökt tre gånger och känner hopplöshet. Med kunskap och vana ska det inte längre heta att partnern ”kör bättre”.

För deltagaren Marita Schneider, vars make också ska gå kursen, handlar deltagandet om att finna mod och motivation till sjöss. Båt har de haft i fyra år men den har krånglat och gått sönder vilket gjort henne osäker.

– Mitt mål är att köra ut själv, att behärska båten och kunna backa ut och köra iväg. I framtiden skulle jag vilja åka ut med mina barnbarn, säger Marita.

Tomasz Pozar

tomasz.pozar@direktpress.se

08 545 870 86